sta-je-disleksija-HU

Hogyan kell a tanulásban, írásban és számolásban nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozni?
Ezzel a témával foglalkozik a ma Szabadkán megszervezett tanácskozás, melyen pedagógusok, szülők és szakemberek számára ismertetik a magyarországi Meixner Alapítvány metódusát.

A Majsai Úti Általános Iskolában megszervezett konferencián elhangzott, egyre több gyereknek van olvasási, számolási gondja, jelenleg a populáció mintegy 30 százalékának. A pedagógusok azonban nincsenek felkészítve arra, hogy az érintett gyerekekkel foglalkozzanak- nyilatkozta Tóth Szilvia, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatója.
„Ezt a problémát mi már gyakorló pedagógusként felismertük évekkel ezelőtt, viszont nem tudtunk hogyan segíteni a gyerekeknek. Mindenki a maga módján próbálkozott különböző országok különböző gyakorlatait adaptálni itthon, de ez nem volt megfelelő megoldás.”

A megoldást most a rendezvényen ismertetett Meixner módszer kínálja. A metódus játékosan, de igen hatékonyan fejleszti a gyereket, megelőzi a diszlexiás tünetetek kialakulását, illetve kezeli azokat egyénre szabott terápiákkal. A gondokat azonban még iskoláskor előtt is fel lehet ismerni – mondja a magyarországi módszert 10 éve alkalmazó szakember.
„A szülő tapasztalhatja azt, hogy a gyerek nem figyel a mesére, hogy nagyon szűk szókinccsel beszél, nehezen alkot mondatokat, és még később is előfordulnak nyelvtani tévesztések mondataiban, és még az iskolába lépése előtti évben sem érdeklődik az írott nyelv iránt.”

Az ilyen gyerekek az iskolában nehezen tanulják meg összeolvasni a betűket, feltűnően rossz a memóriájuk, illetve problémájuk van a figyelemmel. A diszlexiával küszködő gyerek számára fontos, hogy együttműködjön a szülő és a tanintézmény. Ezt felismerve a szülők idén tavasszal megalakították a Jogi Egyesületet.
„Az egyesületnek a célja,hogy egyesítse a szülőket, a szakembereket és a szülőket, hogy egy hálózatot képezzen, hogy legyen egy institúció, ahová oda tudnak fordulni segítségért.”

Az egyesület ezen a héten együttműködési szerződést írt alá a Majsai Úti Általános Iskolával az ilyen jellegű nehézségekkel küzdő gyermekek megsegítése érdekében és ennek a folyamodványa ez a konferencia, amely iránt igen nagy érdekelődés mutatkozott, több, mint 100 szülő, szakember, pedagógus vett részt rajta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tuSlcvf2dBk&w=560&h=315]